Sprawozdanie za 2018 r. - Parafia św. Mikołaja w Bydgoszczy-Fordonie - wydarzenia 2018 r.

Menu główne:

Sprawozdanie duszpasterskie za rok 2018

Drodzy Parafianie, Szanowni Goście.

Najpierw pragnę bardzo serdecznie podziękować w imieniu własnym i księży wikariuszy za każde spotkanie w domach Parafian, za wspólną modlitwę, za każdą uwagę i spostrzeżenie. Pragniemy, aby nasza wspólnota parafialna była rzeczywiście „żywym organizmem” i staramy się wprowadzać to założenie w życie. O tych działaniach wspomnę za chwilę.

Niewątpliwie najważniejszym zadaniem w działaniu parafii jest ożywianie życia sakramentalnego. Przecież po to jesteśmy, aby służyć przede wszystkim taką posługą.

Na początek, dla pewnego obrazu podaję kilka danych statystycznych.
W minionym roku w naszym kościele udzielono sakramentu chrztu świętego 102 dzieciom (2017 – 100), zmarło i zostało pochowanych 72 Parafian (2017 – 91), sakramentu małżeństwa udzieliło sobie 49 par (2017 – 48) . Do I Komunii św. przystąpiło 103 dzieci (w roku bieżącym będzie 30), do bierzmowania przystąpiły 42 osoby (w roku bieżącym będzie 53). W jedną z niedziel w ciągu roku, dla celów statystycznych liczy się uczestniczących we Mszy św. niedzielnej oraz przystępujących do Komunii św. W naszej parafii ilość osób na Mszy św., to poniżej 30% mieszkańców. Z naszej parafii dwóch kleryków przygotowuje się do kapłaństwa, jeden po święceniach diakonatu oraz w Seminarium Duchownym w Orchard Lake w Stanach Zjednoczonych. Jedna parafianka przygotowuje się do złożenia ślubów w Zgromadzeniu Sióstr Miłosierdzia.

Bardzo ważne w życiu parafii są działające grupy duszpasterskie. U nas to: prężnie działający Parafialny Oddział Akcji Katolickiej. To grupa osób angażujących się w wiele zadań organizacyjnych, a również pomocowych wraz z kołem „Caritas” (choćby dostarczanie każdego tygodnia produktów żywnościowych dla osób potrzebujących), zespół redakcyjny „Głosu Świętego Mikołaja”, Apostolstwo Zbawczego Cierpienia, wspólnota Nadzwyczajnych Szafarzy Najświętszego Sakramentu, „Legion Maryi” (opiekun – ks. Marcin Woś), Służba Liturgiczna, Domowy Kościół (opiekun – ks. Tadeusz Czyż). Modlitwą ogarniają całą parafię osoby zrzeszone w Żywym Różańcu. Aktywnie też działają zespoły muzyczne: „Schola św. Mikołaja” oraz zespół „Potok” jak również parafialny chór „Cecylia”. Cieszymy się z obecności harcerzy z drużyny „Niezłomni”, którzy uczestniczą czynnie w liturgii i bardzo chętnie angażują się w inicjatywy parafialne. W tym roku dzieci do I Komunii św. bezpośrednio przygotowuje ks. Tadeusz, natomiast młodzież do bierzmowania – ks. Marcin. Zapraszamy osoby, które chciałyby zaangażować się w życie parafii, do współpracy w poszczególnych grupach. Siostry Miłosierdzia bardzo prężnie prowadzą świetlicę dla dzieci „Kącik” oraz działają według charyzmatu swojego zgromadzenia zakonnego. Serdeczne Bóg zapłać siostrom za ich posługę, także tę, która polega na zadbaniu o bieliznę kielichową, która jest używana do sprawowania Eucharystii.

W minionym roku niewątpliwie największym wydarzeniem w naszej parafii było nawiedzenie kopii cudownego wizerunku Pani Jasnogórskiej. W tym miejscu pragnę bardzo serdecznie podziękować wszystkim, którzy zaangażowali się w organizację tego święta, od prac stolarskich, dekoracyjnych po liturgiczne. Dziękujemy też za bardzo liczny udział we wspólnej i indywidualnej modlitwie oraz w procesji do parafii św. Łukasza z wizerunkiem Matki Najświętszej. Było to piękne świadectwo naszej wiary. Kościół w pewnym sensie powinien być mecenasem sztuki, organizujemy więc koncerty, na które zapraszamy różnych artystów. Dziękujemy za każde miłe przyjęcie tych inicjatyw. Co roku organizowana jest przez naszą parafię, piesza pielgrzymka do Chełmna. W minionym roku dołączyli kajakarze. W roku bieżącym odbędzie 1 lipca po raz czterdziesty.

W kwestiach materialnych, kontynuujemy prace związane z urządzeniem Domu Parafialnego. Na drugim piętrze po założeniu izolacji, czyli ocieplenia stropu, gotowe i zamieszkane są mieszkania księży wikariuszy, Gruntownie wyremontowaliśmy dwie duże sale na 1 piętrze, salę „Papieską” na parterze, salę, gdzie mieści się świetlica „Kącik” oraz pomieszczenie dla Poradnictwa Rodzinnego. Konieczne było uszczelnienie i osuszenie ściany, która była całkowicie zalana przez wodę spływającą z dachu budynku. W Sali na parterze oraz toalecie musieliśmy zastosować specjalistyczne tynki oraz płyty klimatyczne, które powoduję skuteczne osuszanie tej części budynku. Pozostały dwie sale do remontu oraz aneks kuchenny i toaletę na 1 piętrze, oraz uruchomienie wyjścia awaryjnego z dużej sali. Pozostaje też uporządkowanie systemu wodno-kanalizacyjnego. Oczywiście kolejnym etapem powinno być ocieplenie i otynkowanie budynku. Trudno jednak przewidzieć, czy będzie to możliwe w bieżącym roku.

Staramy się porządkować teren wokół kościoła, wymieniliśmy też prawie całe ogrodzenie. Na wieży kościoła zostało zainstalowane nowe oświetlenie, które jednak będzie jeszcze wymagało korekty. Na parafialnym cmentarzu ułożone zostało ponad 200 m chodnika. W tym roku planujemy kontynuację tych prac oraz remont chłodni. Przymierzamy się też do wymiany ogrodzenia cmentarza. Na cmentarzu od wiosny będziemy kontynuować inwentaryzację grobów w kolejnych sektorach. Opłaty na przedłużenie prolongaty od wielu lat wynoszą 20 zł za rok. W związku z wzrostem opłat za wywóz śmieci, od czerwca jesteśmy zmuszeni podnieść tę opłatę do 30 zł. Pozostałe pozostają bez zmian. Warto dodać, że to są i tak najmniejsze opłaty wśród bydgoskich cmentarzy. Mówiłem przed rokiem, że ołtarz w kaplicy naszego kościoła wymaga prac konserwatorskich, jednak nie udało się uzyskać dofinansowania na ten cel. Zrobiona jest też potrzebna dokumentacja dotycząca remontu dachu na plebanii, to też prace, które jeśli możliwości pozwolą, powinny być przeprowadzone.

Odnośnie do zamierzeń liturgicznych, chcemy wprowadzić w naszej parafii praktykę nabożeństw Wynagradzających Najświętszemu Sercu Maryi w I sobotę miesiąca. Rozpoczęliśmy już cykl wykładów poszerzających naszą religijną świadomość, w każdą II sobotę miesiąca po Mszy św. wieczornej, które prowadzi ks. prof. Bogdan Czyżewski z Gniezna. W każdą niedzielę o godz. 9:30 jest sprawowana Msza św. w intencji Parafian.

Tak wiele udało się dokonać w kwestiach materialnych dzięki ofiarności Parafian, także dzięki opłatom wynikającym z dzierżawy gruntów parafialnych. Serdeczne Bóg zapłać wszystkim, którym na sercu jest piękno naszego kościoła, jego otoczenia oraz domu katechetycznego i cmentarza.

Przed tygodniem zakończyliśmy w naszej parafii Duszpasterskie Nawiedzenie Rodzin. Jeszcze raz wszystkim rodzinom oraz osobom, które nas przyjęły serdecznie dziękujemy za wspólną modlitwę, rozmowę i niejednokrotnie wyrażaną troskę o nasz kościół i parafię. Dziękujemy również za ofiary złożone w czasie kolędy, dzięki którym kontynuujemy prace i utrzymujemy na bieżąco obiekty parafialne. Po odliczeniu części z ofiar przeznaczonych dla księdza oraz części na utrzymanie diecezji, do kasy parafialnej wpłynęło 31.046 zł. Na kolędzie odwiedziliśmy 1936 rodzin co stanowi ok. 60% parafian. Z wielką troską podchodzimy do osób żyjących w związkach niesakramentalnych, którym zawsze deklarujemy pomoc, jeśli zechcą zawrzeć małżeństwo sakramentalne. Par mieszających w wolnych związkach spotkaliśmy ponad 100.

Wszystkim drogim Parafianom życzymy obfitości Bożych łask w trwającym już roku a św. Mikołaj, nasz Patron niech wyprasza całej naszej parafii potrzebne łaski.

Ks.kan. Karol Glesmer
Proboszcz